babtabla.hu
A távol-keleti üzleti és kulturális környezetben szerzett évtizedes tapasztalatunkkal segítjük a hazai vállalkozók, vállalatok és magán-
személyek ázsiai partnereikkel
történő kapcsolatfelvételét, kapcsolattartását.
 • REFERENCIÁK
 • Szolgáltatásaink

  Médiamegjelenések

  Nincs megjeleníthető bejegyzés.

  Munkatársaink és elérhetőségeink

  képek

  MR1 Kossuth rádió, Esti Krónika, 2008. 03. 14.

  2008.03.14. 20:09

  2008. 03. 14.

  Forrás: MR1 Kossuth Rádió

   

   

   

  Dátum: 2008-03-14 18:40:59

  Tibet fővárosában már halálos áldozatai is vannak a zavargásoknak - jelentette több hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

  Lhászában legalább két ember meghalt, amikor a rendőrség belelőtt a tiltakozó tömegbe. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is önmérsékletre szólította fel Kínát a tibeti tüntetőkkel szemben.

  A kínai kormány tudatos szabotázsnak nevezte a tibeti tüntetést, amelyet szerinte a száműzött dalai láma szervezett. Egy pekingi tisztségviselő azt mondta, hogy az emberek életét és javait veszélyezteti az erőszak, a gyújtogatás és fosztogatás a tibeti fővárosban. Lhasszában legalább két ember meghalt, amikor a rendőrség belelőtt a tiltakozó tömegbe. A számok és az adatok inkább becslések, mint tények. Mindösszesen szemtanúk és néhány helyi beszámolójából lehet sejteni, mi történik Tibet székhelyén. A kínai média gyakorlatilag agyonhallgatja az elmúlt 20 év legnagyobb lhászai tüntetését.

  A jelentések szerint a helyiek a han, vagyis kínai nemzetiségű emberek boltjait dúlták fel, autóikat, mopedjeiket felgyújtottak.

  Dr. Apatóczky Ákos Bertalan sinológus, Kína-szakértő:
  - Ez azért most történt, mert most volt a 49. évfordulója az 1959-es tibeti felkelésnek. Egészen addig Tibet a Kínai Népköztársaságon belül viszonylag nagy fokú autonómiát élvezett és 1959-ben tartományi méreteket öltött a kínaiak elleni tiltakozás. Kína ezt kőkeményen leverte. Akkor emigrált a dalai láma, ekkor statáriumot hirdettek, ami addig példátlan volt és később ennek évfordulóján, 1989-ben törtek ki ismét hasonló jellegű lázadások és akkor megint csak rögtönítélő bíráskodást vezettek be. Végül is, hogy miért fordult ez ennyire drámaira, az azért történhetett, mert a tiltakozások résztvevőinek jelentős részét a kínai hatóságok letartóztatták.

  A BBC Lhászában érte el James Milest, korábbi tudósítóját, akinek elmondása szerint - bár már éjszaka van Lhászában, a zavargások még nem értek véget. A tüntetők már szinte teljesen átvették az irányítást a város felett. A belvárosban még mindig üzleteket dúlnak fel a helyiek. A nagy kérdés - mondja a riporter -, hogy a zavargásokig fajult, kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket miként próbálja majd a központi vezetés a következő napokban kezelni.

  Washington azt is sürgeti, hogy a pekingi vezetés kezdjen párbeszédet Tibet vallási vezetőjével, az emigrációban élő dalai lámával. Az Európai Unió hamarosan közleményt ad ki az ügyről - mondta a soros elnök, Szlovénia külügyminisztere.

  A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar turistákról Tibetben. A csoportok előre jelzik az utakat, de azt nem lehet kizárni, hogy egyéni turisták vannak a térségben - mondta a külügyi szóvivő. A magyar Külügyminisztérium egyelőre vár a helyzet értékelésével, és diplomáciai úton tájékozódik - tette hozzá Szelestey Lajos.

  Ezt kérte a Fidesz is a kormánytól, és egyúttal felszólította, hogy fejezze ki aggodalmát a történtek miatt. Az ellenzéki párt Külügyi Kabinetjének vezetője, Németh Zsolt elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kínai központi hatóságok megsértik a tibeti nép jogát identitásához, a vallásszabadsághoz és a szabad vélemény-nyilvánításhoz.

  Király István Dániel, MR

  Szólj hozzá!

  Címkék: média kína kossuth rádió tibet 2008 mr1 apatóczky esti krónika

  fuggoagy.hu

  A bejegyzés trackback címe:

  https://azsiaport.blog.hu/api/trackback/id/tr1393242

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

  Nincsenek hozzászólások.

  süti beállítások módosítása