babtabla.hu
babtabla.hu
A távol-keleti üzleti és kulturális környezetben szerzett évtizedes tapasztalatunkkal segítjük a hazai vállalkozók, vállalatok és magán-
személyek ázsiai partnereikkel
történő kapcsolatfelvételét, kapcsolattartását.
  • REFERENCIÁK
  • Szolgáltatásaink

    Médiamegjelenések

    Nincs megjeleníthető bejegyzés.

    Munkatársaink és elérhetőségeink

    képek

    Duna TV 2008. 03.17.

    2008.03.18. 18:36

    Forrás: dunatv.hu
    2008.03.17. hétfő 22:32

    Videó Szöveg:

    Tibet forrong 2008.03.17. hétfő 22:32

    Folytatódnak a Tibeti zavargások. Az amerikai külügyminiszter már felszólította Kínát, hogy kezdjen tárgyalásokat a dalai lámával. Oroszország "elfogadhatatlannak" tartja a tibeti helyzet "átpolitizálását". Az eseményekről dr. Apatóczky Ákos Bertalan Ázsia-szakértővel beszélgettünk.

    Több száz halálos áldozata van a tibeti erőszakos cselekményeknek, az Észak-Indiában működő, tibeti emigráns parlament szerint. A tüntetések március tizedike óta folynak. Míg a kínai híradások mindössze 13 áldozatról beszélnek, addig a korábbi nem hivatalos becslések szerint a halottak száma 80-100 is lehetett.

    Szamdhong Rinpocse, az emigráns kormány miniszterelnöke megismételte a dalai láma előző napi felhívását, hogy indítsanak nemzetközi vizsgálatot a tibeti eseményekkel kapcsolatban. Hétfőn Pekingben is tüntettek Tibet szabadságáért. A kínai nemzetiségek pekingi egyetemén, egy beszámoló szerint, sokakat kituszkoltak a helyszínről, a sérültek száma egyelőre ismeretlen.

    A Kínai Népköztársasághoz tartozó autonóm terület 1,2 millió négyzetkilométerén 2,4 millióan élnek.

    1642 óta a teokratikus állam névleges vezetője a dalai láma. Kína 1904-ben nyilvánította az ország részévé Tibetet. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg 1950-ben elözönlötte Tibetet. A dalai láma megbízottai csak 1979-ben látogathattak haza, de az 1989-es Tienanmen téri dráma után Tibet körül újra leereszkedett a vasfüggöny. A pekingi vezetés továbbra sem akar hallani Tibet tényleges autonómiájáról, nacionalista szeparatizmusnak bélyegzi a nyelv- és vallásgyakorlás követelését.

    A színfalak mögött tárgyalások folynak a kínai hatóságok képviselői és a 72 éves dalai láma között, aki sürgeti az autonómia megadását.

    Dr. Apatóczky Ákos Bertalan Ázsia-szakértő szerint békés tüntetésnek indult az évfordulós megemlékezés; úgy tudni, a kínai hatóságok kiemelték a főbb hangadókat és letartóztatták, végül ez vezetett az erőszakhullám kezdetéhez.

    Egyes nyilatkozatok szerint Kína másodrendű állampolgároknak tekinti a tibetieket. A törvények szerint a Kínai Köztársaság idejétől, 1911-től hivatalosan Kínában az összes nemzetiség egyenrangú - ez a hivatalos elismerés szintje a szakértő szerint. Hozzáteszi: regionális szinteken azonban ez nem mindig így működik. Ez a nemzetiségi réteg akár 90 százalékos is lehet, ami azt jelenti, hogy egy igen vékony kínai vezetői réteget kell elviselnie a tibetieknek.

    Világviszonylatban igen óvatos a hozzáállás az eseményekhez, mivel sok országnak létfontosságú partnere Kína - az elmúlt negyed században olyan gazdasági és politikai kapcsolatok alakultak ki a világ többi része és Kína között, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Dr. Apatóczky Ákos Bertalan szerint a kemény kritikákon kívül egy ország sem fog tovább lépni.

    Úgy véli, adu a tibetiek kezében, hogy helyzetükre sportolóikon keresztül hívhatják fel a figyelmet azzal, hogy bojkottálják a pekingi nyári olimpiai játékokat. Összességében az volt a célja a megmozdulásoknak, hogy felhívják a világ figyelmét a Tibetben eluralkodott állapotokra - mondja a szakértő.

    A jelentős rendőri készenlétnek és jelenlétnek köszönhetően jelenleg csendes az ország, amelyhez a hadsereg nem csatlakozott. Dr. Apatóczky Ákos Bertalan szerint egyelőre eddig terjedt ez a megmozdulás.

    Szólj hozzá!

    Címkék: média kína politika tibet 2008 duna tv apatóczky

    fuggoagy.hu

    A bejegyzés trackback címe:

    https://azsiaport.blog.hu/api/trackback/id/tr55392111

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.

    süti beállítások módosítása